Sigilările şanţurilor şi fosetelor reprezintă o modalitate frecventă de a preveni aparţia cariilor dentare şi este recomandată acelor dinţi (mai ales definitivi) cu mici coloraţii şi cu relief foarte pronunţat al suprafeţei ocluzale (masticatorii).
Fluorizarea locală sau generală reprezintă o modalitate de a preveni cariile dentare prin mecanismul de fixare a fluorului în ţesuturile dure şi este identic pentru os şi pentru dinte şi se face pe seama unui schimb ionic la nivelul cristalelor de hidroxiapatită si carbohidroxiapatită şi anume prin înlocuirea grupărilor OH şi CO3 cu ioni de fluor. În felul acesta, iau naştere nişte cristale noi cu structură modificată, cristale de fluorapatită, care sunt mai rezistente la atacul acid.
Importanţa majoră trebuie acordată medicului ortodont în perioada de creştere, el fiind specialistul care indică necesitatea unui aparat dentar pentru îndreptarea dinţilor deja existenţi sau pentru corectarea problemelor de creştere ale maxilarelor ce pot duce către o ocluzie problematică. In cazul in care este necesara purtarea unui aparat dentar, atunci procesului de igienizare orala i se adauga si periutele interdentare.
Nu uita, vizitele bianuale în cabinetul stomatologic, educaţie sanitară în ceea ce priveşte sănătatea cavităţii bucale, igienizare profesională şi consultul sunt foarte importante pentru a obişnui copilul cu vizitele la medicul specialist şi pentru a avea o igienă orală constantă.